واکسن های تقلبی و مشکلات ناشی از آن

مجله ترویجی واکسن و پیشگیری از بیماری ها در دامپزشکی، دوره 1 شماره 1
افشین حاجی زاده1* ، محمد حسین فالح مهرآبادی2 دانشیار دانشكده دامپزشكی دانشگاه فردوسی مشهد
1-محقق، رییس گروه انطباق مقررات و ممیزی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی،کرج،ایران
2-عضو هیات علمی (دانشیار)، معاون تحقیقات و فناوری موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی،کرج،ایران

چکیده
صنعت دام و طیور در ایران، از نظر سرمایه در گردش و میزان اشتغالزایی، دومین صنعت پس از نفت و گاز میباشد از این رو حفظ و نگهداری این سرمایه مولد بسیار مهم و ضروری است. واکسیناسیون یکی از ساده ترین، بیضررترین، کم هزینه ترین و موثرترین روشها برای مبارزه و ریشه کنی بیماریهای عفونی میباشد. یکی از معضالت و مشکالتی که جوامع با آن مواجه هستند وجود واکسنهای تقلبی در بازار مصرف می باشد. این فراورده ها هر چند از نظر ظاهری شبیه واکسنهای مرغوب و دارای اصالت میباشند ولی معمولاً با کیفیت کم، فاقد استاندارد لازم، فاقد گارانتی، بی خاصیت و احتماال مضر هستند. نداشتن آگاهی در این زمینه و خریداری و مصرف آن میتواند خسارت هنگفتی به بار آورد. از این رو به منظور حفاظت از سرمایه دامی کشور و جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از مصرف واکسنهای تقلبی باید اطالع رسانی کافی در این مورد به عمل آید.

بیان‌مسئله‌و‌اهمیت‌موضوع‌
واکسن یک فراورده بیولوژیک است که از جرم ضعیف شده و یا کشته شده عامل بیماری و یا قسمتی از محصول و یا پیکره آن (توکسین و یا پروتئینهای مشتق شده از میکروارگانیسم) تشکیل شده و ایمنی فعال (اکتسابی) را علیه بیماریهای عفونی القا می نماید. واکسن ها به منظور درمان و یا پیشگیری از بروز بیماریها بکار میروند .
صنعت دام و طیور در ایران، از نظر سرمایه در گردش و میزان اشتغال زایی دومین صنعت پس از نفت و گاز میباشد(2). آمار جمعیت دام و طیور ایران در سال 2019، به شرح جدول شماره 1 میباشد:
بر اساس آمار سازمان غذا و کشاورزی(FAO)، ارزش تولیدات این صنعت در ایران و در سال 2018، حدود 41 میلیارد دلار بوده است، از این رو حفاظت از این سرمایه عظیم و مولد، بسیار مهم و استراتژیک می باشد( 4).
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با تامین حدود 60 % واکسن های اجباری انسانی( 6 واکسن از 10 واکسن اجباری) ،90 % واکسن های دامی( 16 واکسن) و 30 % واکسنهای طیور( 16 واکسن)مورد نیاز کشور، سالیانه از خروج 500 میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری می نماید (جدول شماره 2).
یکی از معضلات و مشکلاتی که جوامع با آن مواجه هستند وجود واکسنهای تقلبی در بازار مصرف می باشد. این فراورده ها هر چند از نظر ظاهری و نام شبیه واکسن های مرغوب و دارای اصالت میباشند ولی معمولا با کیفیت کم ،فاقد استاندارد لازم، فاقد گارانتی، بی خاصیت و احتمالا مضر هستند(3).
سود بالا، عدم نیاز به داشتن ماشین آلات پیچیده و پر هزینه ،تقاضای بالای بازار و ... باعث شده است که در چنین شرایطی، صنعت دارو و واکسن بیشتر مورد توجه سودجویان، فرصت طلبان و دلالان قرار گیرد .

مهم ترین دلیل عرضه واکسنهای تقلبی به بازار مصرف در ایران، تقاضای بالا وکمبود واکسن در بازار مصرف می باشد .
این کمبود دلایل مختلفی دارد از جمله:
1-نداشتن بضاعت مالی و امکانات کافی تولید کننده برای اشباع بازار و تامین نیاز مصرفکننده
2- کاهش تولید به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه، افزایش دستمزد و در نتیجه بالا رفتن قیمت تمام شده
3- افزایش قیمت ارز، کاهش ارزش پول ملی و تمایل به قاچاق واکسن های تولید شده به خارج از کشور علیرغم تولید به میزان نیاز کشور
4- به صرفه نبودن واردات واکسنهای مشابه به دلیل قیمت بالای ارز، قوانین تجاری و گمرکی
5- احساس نگرانی از آینده و در نتیجه تشدید تقاضا از سوی مصرف کنندگان و در نتیجه بالا رفتن نیاز کاذب در بازار 6- کاهش عرضه واکسن به بازار به دلیل انتظار برای افزایش قیمت فروش
7- نبود نظارت کافی از سوی مراکز نظارتی و احتکار واکسن و سو استفاده توسط دلالان
بروز این شرایط و نیاز دامداران/مرغداران به تهیه واکسن ،ناگزیر آنها را ناخواسته به سمت تامین نیاز خود از بازار سیاه دلالان می کشاند. در اکثر موارد، واکسنهای عرضه شده از سوی دلالان )حتی به شرط عرضه واکسن های دارای اصالت( به دلایل زیر فاقد کیفیت لازم میباشند:
1- نبود امکانات و تجهیزات زنجیره سرد در دلالان خرده پا(جهت حمل و نقل و نگهداری واکسن)
2- جابجایی واکسن به صورت مخفیانه و اشکال نامتعارف ،بدون رعایت شرایط لازم (دور از نور و در زنجیره سرد) به علت قاچاق قلمداد شدن آن در موارد کمبود
3- عرضه واکسنهای تاریخ گذشته و غیر قابل مصرف به علت سودجویی و سو استفاده دلالان
4- عرضه ظروفی که فقط از نظر ظاهر شبیه واکسن است و فاقد کیفیت و استاندارد لازم میباشد.
این شرایط دامداران و مرغداران را نیز متاثر نموده و به دلیل عدم ثبات در بازار، سرمایه ایشان با تهدید مواجه می گردد.
واکسن تقلبی، به دلیل متاثر نمودن بهداشت و سلامت جوامع انسانی و دامی، بسیارخطرناک بوده و عواقب وخیمی را به دنبال دارد. خسارات اقتصادی این معضل بخصوص در شرایط بروز بیماریهای همه گیر در دام و طیور بسیار بالا بوده و می تواند منجر به ورشکستگی دامداران و مرغداران زحمتکش گردد.

تعداد تک سمیان (راس) تعداد نشخوارکنندگان بزرگ (راس) تعداد شتر (نفر) تعداد نشخوارکنندگان کوچک (راس) تعداد طیور صنعتی (قطعه)
1/846/215 5/266/353 137/25 56/338/098 1/095/950/000

آسیب‌ها‌و‌عوارض‌احتمالی‌ناشی‌از‌مصرف‌‌واکسنهای‌تقلبی
1- عدم تاثیر واکسن و در نتیجه مستعد بودن دامها برای درگیری با بیماری
2- بروز عفونت در ناحیه تزریق و یا در کل بدن به علت غیر استریل بودن محتوای واکسن
3- ضرر اقتصادی دامداران و مرغداران و صنعت پرورش دام و طیور کشور بر اثر تلفات و خسارتهای متعاقب
4- شکست برنامه های مرتبط با مدیریت و پیشگیری از بیماری 
5- سلب اعتماد دامداران و مرغداران
6- زیر سوال رفتن محصولات و در نتیجه ضرر اقتصادی شرکت های تولید کننده واکسن
7- زیر سوال رفتن مراکز واکسیناسیون و هدر رفتن زحمات ایشان

ردیف واکسن های دام ردیف واکسن های طیور
1 واکسن شاربن 1 واکسن نیوکاسل B1
2 واکسن پاستورلوز گاوی 2 واکسن نیوکاسل مقاوم به حرارت
3 واکسن آگالاکسی 3 واکسن لارنگوتراکییت
4 واکسن شاربن علامتی 4 واکسن آبله طیور
5 واکسن انتروتوکسمی 5 واکسن نیوکاسل لاسوتا
6 واکسن قانقاریا 6 واکسن برونشیت H120
7 واکسن Rev.1 7 واکسن پاستورلوز طیور
8 واکسن ایریبا دز کامل 8 واکسن گامبورو
9 واکسن ایریبا دز کاهیده 9 واکسن روغنی انفلوانزا
10 واکسن PPR 10 واکسن روغنی نیوکاسل- انفلوانزا
11 واکسن آبله بزی 11 واکسن روغنی نیوکاسل
12 واکسن آبله گوسفندی 12 واکسن نیوکاسل کلون
13 واکسن پنومونی واگیر 13 واکسن لاسوتا - H120
14 واکسن تب برفکی 14 واکسن B1-H120
15 واکسن تیلریوز گاو 15 واکسن آبله قناری
16 واکسن کزاز اسب 16 واکسن برونشیت IB12IR


راهكار
1- همیشه واکسن مورد نیاز خود را از مراکز معتبر و دارای پروانه رسمی از سازمان دامپزشکی کشور و نمایندگیهای پخش مجاز تهیه نموده و هرگز آن را از افراد متفرقه نخرید .
2- همیشه به هنگام خرید، با مشاهده و بررسی ظاهری واکسن (بطری، درپوش، رنگ، میزان شفافیت/ کدورت) ،برچسب و مندرجات آن (شماره سری ساخت و تاریخ انقضا) و مقایسه آن با موارد قبلی، از اصالت آن اطمینان حاصل نمایید (تصویرهای شماره 1 و 2).
3- ممکن است به دلایلی، رنگ بچهای مختلف یک واکسن در حد کم تغییر کند، ولی هرگز واکسنی را که رنگی متفاوت دارد، خریداری و مصرف نکنید (تصویرشماره 1).
4- در صورت مشاهده اجسام خارجی و غیر عادی (مانند ذرات رنگی، دلمه) از خرید و مصرف واکسن خودداری نمایید .
5- هرگز واکسنی را که درپوش آلومینیومی آن کیپ نبوده و نشتی دارد، خریداری و مصرف نکنید (تصویر شماره 3).
6- در مورد واکسنهای مایع که دارای ادجوانت بوده و یا به شکل سوسپانسیون هستند، بطری را بخوبی هم زده و میزان یکنواختی واکسن را بررسی نمایید. رسوب باید کاملا از هم باز شده و بصورت یکنواخت در حجم واکسن توزیع شود در غیر این صورت از مصرف آن خودداری نمایید (تصویر شماره 4). 

تصویر شماره-1 تفاوت رنگ واکسن های مختلف

تصویر شماره-2 شماره سری ساخت و تاریخ انقضای واکسن

تصویر شماره-3 اطمینان از عدم نشتی واکسن

تصویر شماره-4 رسوب اجرام در کف بطری واکسن

توصیه ترویجی
با توجه به شرایط اقتصادی موجود در کشور و به دلیل ارزان بودن اقلام بسته بندی) بطری، برچسب، درپوش و سرپوش( نسبت به قیمت واکسن، تمایل سودجویان و فرصت طلبان برای سو استفاده افزایش یافته و متاسفانه واکسنهای تقلبی را به وفور تولید و در سطح بازار عرضه می نمایند. هر چند شناسایی، جمع آوری و برخورد با عوامل تولید، عرضه و فروش، جزو وظایف مراکز نظارتی میباشد ولی بهترین نتیجه وقتی حاصل می گردد که با افزایش آگاهی و فرهنگ سازی در میان دامداران و مرغداران، شرایط به گونه ای گردد که ایشان نیاز خود را صرفا از مراکز معتبر و نمایندگی های فروش مجاز تهیه و از مراجعه به دلالان خودداری نمایند. از طرفی در صورت مواجهه با موارد مشکوک، بهترین اقدام استعلام از نمایندگی فروش فراورده های تولیدی موسسه رازی در استان ها و یا تماس با تلفن صدای مشتری در موسسه رازی 34502852-026 میباشد.
کارخانجات تولید کننده واکسن نیز باید تمهیداتی را برای به حداقل رسانیدن امکان تقلب اتخاذ نمایند از جمله استفاده از بارکد یا QR code، استفاده از اقلام بسته بندی انحصاری ،گسترش مراکز توزیع و نمایندگی ها، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی و ...
در این میان مراکز واکسیناسیون نیز وظیفه خطیری در این میان بر عهده دارند چرا که هر گونه اهمال در تهیه و خرید واکسن از مراکز مجاز، علاوه بر تحمیل خسارت های اقتصادی غیرقابل جبران به دامداران و بهداشت عمومی جامعه، منجر به بدنامی، سو سابقه و از دست دادن مشتریان و بازار کار می گردد.

فهرست منابع‌:
‌1- حاجی زاده، افشین( 1392)، واکسن و واکسیناسیون در دام
2- ماهنامه اقتصادی کارانه) 1396(، گفت و گوی کارایی با  حامد زیبا تولیدکننده خوراک دام و طیور، شماره .33 

3-wikipedia.en://https ,goods consumer Counterfeitgoods_consumer_Counterfeit/wiki/org
4- Value of Agricultural Production, http://www.fao.org/faostat/en/#data/QV.