چكیده
یکی از مهمترین ارکان واکسیناسیون در دامپزشکی، نحوه صحیح تجویز واکسن می باشد، چرا که تجویز نامناسب باعث شکست برنامه واکسیناسیون و شیوع بیماری های عفونی می شود. بنابراین شناخت اصول مدیریتی تجویز واکسن و به کارگیری درست این روش ها بسیار حائز اهمیت می باشد. راه های تجویز واکسن بسیار متنوع و شامل تزریقی (زیر جلدی، داخل جلدی و داخل عضلانی)، ایجاد خراش در پوست (مثل واکسن اکتیما)، تجویز از راه دهان (خوراکی / آشامیدنی مثل واکسن کرم ریه در گاو)، کاشتن در زیر جلد، تلقیح به صورت قطره داخل چشم یا بینی(مثل واکسن IBR ، بروسلوز و استرپتوکوکوس ایکویی)، اسپری (تنفسی/ مخاطی) و مالش بر روی پوست و مخاط می باشد. در این مقاله سعی شده است ضمن تشریح اصول مدیریتی تجویز واکسن در دام ها، نکات قابل توجه و مهم این حوزه بیان شده، تا بتوان با آموزش صحیح این موضوع، از شکست واکسیناسیون در کنترل بیماری های عفونی جلوگیری نمود.
بیان مساله و اهمیت موضوع
پرورش متراکم دام و طیور(به علت نیاز روز افزون به تامین پروتئین،) یکی از عوامل گسترش بیماریهای مختلف عفونی از جمله بیماریهای باکتریایی، ویروسی و انگلی است. لذا آگاهی از مسائل مختلف امنیت زیستی، رعایت مقررات و ضوابط بهداشتی و استفاده از تکنیکهای روز، از جمله عواملی هستند که میتوانند به عنوان ابزاری برای پیشگیری از این بیماریها مورد استفاده قرار گیرند. واکسیناسیون یکی از مهمترین ارکان پیشگیری و کنترل بیماریهای عفونی به ویژه بیماریهای ویروسی و باکتریایی در صنعت پرورش دام و طیور میباشد.
کلمه واکسن از اصطلاح لاتین "vacca"به معنی گاو گرفته شده است (اولین بار توسط ادوارد جنر برای توصیف تلقیح انسان با ویروس آبله گاوی برای محافظت انسان در برابر ویروس آبله به کار برده شد)(3).
واکسن بیماری تب برفکی (FMD)جزو اولین واکسنهای دامپزشکی بود که در اواخر قرن نوزدهم ساخته شد. به لطف اکتشافات محققانی مانند Frenkel،Vallée ،Waldmann و Capstick تولید واکسن FMD در مقیاس صنعتی از سال 1950 به بعد آغاز و امکان واکسیناسیون فراهم گشت.
دستاورد
نحوه تجویز واکسن و استفاده از اصول مدیریتی تجویز واکسن در دامپزشکی بسیار حائز اهمیت است(4،3) به طوری که یکی از مهمترین دلایل شکست واکسیناسیون ،تجویز نامناسب واکسنها میباشد(1).
راه تجویز واکسن بر اساس سن، نوع و حدت بیماری، نوع واکسن، میزان هزینه و توصیه سازندگان واکسن انتخاب می شود بی شک تجویز واکسن از راهی که مسیر معمول ورود میکروب پاتوژن به بدن است (مثلا اسپری واکسن به بینی در بیماری های تنفسی)، باعث ایجاد ایمنی سریع و موثر به طور موضعی و سیستمیک خواهد شد. با این حال این روش تنها در مورد برخی واکسن ها صادق است. برای تجویز واکسن از روش های زیر استفاده میشود(2):
1- تجویز از راه تزریق (زیر جلدی، داخل جلدی، داخل عضلانی و داخل صفاقی)
2- ایجاد خراش در پوست (مثل واکسن اکتیما)
3- تجویز از راه دهان (خوراکی / آشامیدنی - مثل واکسن کرم ریه در گاو)
4- کاشتن در زیر جلد
5- تلقیح به صورت قطره داخل چشم یا بینی(مثل واکسن IBR ، بروسلوز و استرپتوکوکوس ایکویی)
6- اسپری (از طریق تنفسی / مخاطی)
7- مالش بر روی پوست و مخاط
با توجه به اینکه یکی از مهمترین روش های تجویز واکسن در دامپزشکی، روش تزریق واکسن می باشد، لذا استفاده از ابزارهای مناسب و به کارگیری تکنیک های صحیح تزریق در اثر گذاری واکسن بسیار مهم می باشد(2).
وسایل و ابزار مختلف برای انجام واکسیناسیون تزریقی
- فلاسک، آیس پک و یا تانک ازت
- ظرف جمع آوری وسایل تیز و آلوده
- سر سوزن (با اندازه های مختلف)
- سرنگ اتوماتیک (یک بار مصرف برای برخی دام ها) همراه با لوازم یدکی
- واکسن و حلال به میزان لازم
- پنبه و محلول های ضد عفونی کننده
- جعبه کمک های اولیه
- آدرنالین و آنتی هیستامین
- لباس سر هم، کفش، کلاه، ماسک، دستکش و عینک
- خودکار و فرمهای مربوطه جهت ثبت عملیات واکسیناسیون
فلاسک و آیس پک:
به هنگام حمل و نقل واکسن، باید زنجیره سرد حفظ شود. برای حفظ زنجیره سرد باید از خودروهای یخچال دار و نیز فلاسک حاوی آیس پک استفاده کنید (تصویر شماره1). در صورت نبود این فلاسکها و استفاده از یخ معمولی، به منظور جلوگیری از آلودگی دهانه واکسن و پاره شدن برچسب (ناشی ازآب حاصل از ذوب شدن یخ)، می توانید واکسنها را داخل یک کیسه نایلونی در داخل یخ قرار دهید. همچنین برای بعضی از واکسن ها نیاز به استفاده از تانک ازت میباشد. در زمان استفاده از تانک ازت موارد احتیاطات مربوطه (از جمله استفاده از دستکش و عینک و همچنین جلوگیری از پاشش ازت مایع به اطراف) باید مد نظر قرار گیرد(5،2).
ظرف جمع آوری وسایل تیز و آلوده:
رعایت الزامات ایمنی زیستی به هنگام واکسیناسیون بسیار مهم و ضروری است. از این رو هرگز سرسوزن، سرنگ و ویالهای خالی یا نیمه پر را در فضای باز و محوطه دامداری رها نکنید (به خصوص که برخی واکسن ها از سویه زنده تخفیف حدت یافته تهیه شده اند) چرا که علاوه بر داشتن عوارض زیست محیطی باعث بروز بیماریهایی مثل TRP میگردد. از این رو هر اکیپ واکسیناتور باید دارای ظرف مخصوص و مناسب برای جمع آوری ویال واکسنها، سرسوزن و دیگر مواد آلوده و تیز باشد (تصویر شماره2). همچنین واکسیناتورها باید در هنگام واکسیناسیون از انتشار عوامل بیماری زا مثل بروسلوز و یا عوامل بیماری زای زنده مثل آبله، اکتیما و لمپی اسکین جلوگیری نمایند(5،2).
ویالهای خالی یا نیمه پر واکسن و تجهیزات تزریقی به عنوان زباله آلوده قلمداد شده و دارای خطرات زیست محیطی هستند. لذا برای جمع آوری و معدوم سازی، ابتدا باید آن ها را اتوکلاو کرده، سپس بر اساس دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور اقدام گردد. با توجه به این که جنس ویال برخی از واکسن ها شیشه ای است، احتیاط لازم در خصوص عدم شکستگی و آسیب زدن به سلامت فرد و محیط زیست باید به عمل آید.
تصویر شماره 1-فلاسک و آیس پک.
تصویر شماره 2-ظرف جمع آوری وسایل تیز.
ســر ســوزن:
بسته به سن، جثه (وزن)، راه مصرف و ویسکوزیته واکسن، از سرسوزن با سایز مناسب، سر راست و نوک تیز استفاده نمایید(جدول شماره1). طول سرسوزن باید متناسب با جثه دام ،کلفتی پوست و راه تزریق انتخاب گردد. هر چه طول سرسوزن بیشتر باشد احتمال شکستگی و خمیدگی آن بیشتر است. در حالت کلی برای تزریق عضلانی در دام، بسته به گونه و جثه، از سر سوزن به طول 2/5-1 سانتی متر و برای تزریق زیرجلدی، از سرسوزن به طول 1/5-1 سانتی متر استفاده می شود. قطر سر سوزن باید بر اساس گونه و جثه دام ،کلفتی پوست، حجم تزریق و ویسکوزیته مایع تزریقی، انتخاب گردد. معمولا برای واکسیناسیون گاو و اسب از سرسوزن شماره 16 و برای واکسیناسیون گوسفند و بز از سرسوزن شماره 18 استفاده می شود(5،2 و6).
به ازای واکسیناسیون هر 20-15 راس گوسفند و 15-10 راس گاو یا اسب، سرسوزن ها باید تعویض گردند تا احتمال آلودگی ،کندشدن، خمیدگی یا شکستگی آن کاهش یابد (عدم تعویض سر سوزن منجر به انتقال بیماری، عفونت ،جراحت و آبسه ناشی از آلودگی باکتریایی در بین دام ها می گردد) برای جلوگیری از آلودگی ویال واکسن، همیشه از سرسوزن استریل مجزا برای کشیدن واکسن استفاده کرده، هرگز سرسوزن تزریقی را وارد ویال واکسن ننمایید .در تزریق زیر جلدی، سرسوزن را با احتیاط وارد بدن دام نموده و سعی کنید تزریق به صورت اریب و رو به پایین باشد. هرگز سرسوزن استفاده شده در یک دامداری را برای دامداری دیگر به کار نبرید.
جدول شماره 1- نحوه انتخاب سرسوزن در گاو(2)
روش های تزریق واکسن در دامپزشكی
(تصویر شماره 6)
تزریق واکسن در دامپزشکی به روشهای زیر انجام میشود :(8 و7 ،6 ،5)
1-تزریق داخل عضلانی: تزریقات عضلانی را در ناحیهای که گوشت آن ارزش کمتری دارد، انجام دهید. در این روش سر سوزن با زاویه 90درجه وارد بدن میشود. برای اکثر گونه ها این ناحیه گردن و جلوی شانه میباشد (تصویر شماره 3)
2-تزریق زیر جلدی: در این روش، برای وارد کردن سر سوزن به 2روش زیر اقدام می شود:
الف) روش تزریق با ایجاد خیمه: در این روش تکنسین پوست محل تزریق را با انگشتان گرفته و رو به بالا میکشد، در نتیجه حالتی خیمه مانند ایجاد میشود، سپس سرسوزن را با دقت و اطمینان بیشتری به زیرپوست هدایت میکند (تصویر شماره 4)سرعت عمل این روش کم ولی دقت عمل آن بالا است.
ب) روش تزریق با زاویه: در این روش تکنسین سرسوزن را با زاویه 45درجه به زیر پوست وارد میکند. سرعت عمل این روش بالا است ولی دقت عمل آن به دلیل احتمال تزریق به عضله، پایین است. از این رو به تبحر و تمرین فراوان نیاز دارد(تصویرشماره 5).
3-تزریق داخل جلدی و ایجاد خراش: روش کار بدین ترتیب است که سر سوزن با زاویه 15درجه و به میزان 2تا 3میلیمتر داخل درم شده و واکسن به آرامی تزریق میشود. در روش ایجاد خراش نیز واکسن به وسیله اپلیکاتور و با ایجاد خراش بر روی قسمت نازک پوست پای دام تلقیح میشود.
تصویر شماره 3-محل های مناسب تزریق واکسن از راه زیر جلدی و عضلانی.
روش های تزریق واکسن در دامپزشكی
(تصویر شماره 6)
تزریق واکسن در دامپزشکی به روشهای زیر انجام میشود :(8 و7 ،6 ،5)
1-تزریق داخل عضلانی: تزریقات عضلانی را در ناحیهای که گوشت آن ارزش کمتری دارد، انجام دهید. در این روش سر سوزن با زاویه 90درجه وارد بدن میشود. برای اکثر گونه ها این ناحیه گردن و جلوی شانه میباشد (تصویر شماره 3)
2-تزریق زیر جلدی: در این روش، برای وارد کردن سر سوزن به 2روش زیر اقدام می شود:
الف) روش تزریق با ایجاد خیمه: در این روش تکنسین پوست محل تزریق را با انگشتان گرفته و رو به بالا میکشد، در نتیجه حالتی خیمه مانند ایجاد میشود، سپس سرسوزن را با دقت و اطمینان بیشتری به زیرپوست هدایت میکند (تصویر شماره 4)سرعت عمل این روش کم ولی دقت عمل آن بالا است.
ب) روش تزریق با زاویه: در این روش تکنسین سرسوزن را با زاویه 45درجه به زیر پوست وارد میکند. سرعت عمل این روش بالا است ولی دقت عمل آن به دلیل احتمال تزریق به عضله، پایین است. از این رو به تبحر و تمرین فراوان نیاز دارد(تصویرشماره 5).
3-تزریق داخل جلدی و ایجاد خراش: روش کار بدین ترتیب است که سر سوزن با زاویه 15درجه و به میزان 2تا 3میلیمتر داخل درم شده و واکسن به آرامی تزریق میشود. در روش ایجاد خراش نیز واکسن به وسیله اپلیکاتور و با ایجاد خراش بر روی قسمت نازک پوست پای دام تلقیح میشود.
تصویر شماره 4-روش تزریق زیر جلدی با ایجاد خیمه.
تصویر شماره 5-روش تزریق زیرجلدی با زاویه.
تصویر شماره 6-روش های تزریق.
توصیه ترویجی
توصیه های قبل از واکسیناسیون(2، 5، 6، 8، 9 ،10 و 11).
1- اکثر بیماری ها در سنین، شرایط و فصول خاص بروز می کنند لذا آشنایی با آن ها و انتخاب زمان مناسب از نظر تجویز واکسن، دز یادآور و توالی بین دو واکسن، ضروری است. زمان مناسب برای واکسینه نمودن گوسفند معمولا بعد از پشم چینی گوسفندان میباشد.
2- یکی دو روز قبل ازانجام واکسیناسیون، دامداران منطقه مورد نظر را در جریان امر قرار داده و هماهنگی لازم را به عمل آورید.
3- از قبل البسه و کفشهای تمیز و لوازم استریل مورد نیاز برای تزریق واکسن (سرنگ و سر سوزن) را به تعداد مورد نیاز آماده نمایید.
4- واکسن مورد مصرف را صرفا از مراجع معتبر تهیه کرده ،تا زمان مصرف، به دور از نور خورشید و در زنجیره سرد بر اساس بروشور سازنده واکسن نگهداری نمایید .
5- ازمصرف واکسن های تاریخ گذشته خودداری کنید.
6- پیش از اقدام به واکسیناسیون، با کنترل موارد زیر، شرایط مناسب برای تجویز واکسن را ارزیابی و تصمیم مقتضی اتخاذ نمایید:
سلامت دامها (عدم ابتلا به بیماری و عدم لاغری)، سن ،تعداد و تنوع گونه های دامی، وضعیت آبستنی دام ها، وجود استرس، میزان تراکم و جدا بودن دام ها از نظر جنس، سن ،آبستنی و رعایت الزامات قرنطینه، وجود امکانات مناسب برای مقید کردن دام / تراوا، سابقه بروز ازدیاد حساسیت در واکسیناسیون های قبلی، تیز و سر راست بودن سرسوزن ها و کالیبره بودن سرنگهای اتوماتیک، مصرف آنتی بیوتیک یا داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی و خیس نبودن بدن دام ها.
7- واکسنها را در شرایط مناسب نگهداری و حمل و نقل نمایید:
- برای جلوگیری از مخلوط شدن و بروز اشتباه در انتخاب، واکسن های مختلف باید جدا از هم چیده و نگهداری شوند .
- در سردخانه نگهداری واکسن، هرگز مواد و داروهای دیگر را قرار ندهید و یا آن ها را کاملا جدا و متمایز از هم نگهداری نمایید .
- چینش واکسن ها در سردخانه باید به گونه ای باشد که واکسنهای جدید (با تاریخ مصرف طولانی) در پشت واکسن های قدیمی (با تاریخ مصرف کوتاه) قرار گیرند.
- واکسن ها باید همواره به دور از نور خورشید و در اکثر موارد در دمای 8- 2 درجه سانتی گراد (زنجیره سرد) نگهداری شوند.
- برخی از واکسن ها شرایط ویژه ای برای نگهداری طولانی مدت لازم دارند، مثلا واکسن تیلریوز در ازت مایع و واکسن طاعون گاوی در فریزر نگهداری می شوند .
- واکسن ها را در فضای میانه یخچال نگهداری کرده، هرگز آنها را در طبقات درب (به علت تغییرات ناگهانی دما ) و یا در نزدیک کویل یخچال قرار ندهید (به علت احتمال یخ زدگی) .
- در داخل یخچال، بطری های پلاستیکی حاوی آب یا آیس پک قرار دهید تا در موقع قطع برق، شوک حرارتی ناگهانی رخ ندهد. دقت نمایید که تغییرات دمایی سردخانه شدید نباشد. در صورت قطع برق ،یخچال های آشپزخانه با ظرفیت 24-20 فوت مکعب، به شرط عدم باز کردن درب یخچال، 9-6 ساعت قادر به حفظ دما هستند. با این حال، در صورت طولانی شدن زمان قطعی برق، باید واکسن ها را به فلاسک (جعبه های کائوچو) محتوی آیس پک منتقل کرد.
- برای گردش هوا در بین ویالهای واکسن، سینی طبقات باید مشبک بوده و هرگز آن را نپوشانید.
- حداکثر از دو سوم حجم یخچال استفاده کرده و ویال ها را با کمی فاصله بچینید.
- به منظور کنترل دما در سردخانه، از ترموگراف دیجیتال استفاده کنید و یا چند دماسنج حداقل و حداکثر در نقاط مختلف آن قرار داده، دما و نحوه گردش هوا را حداقل دو بار در روز کنترل و ثبت نمایید .
- دمای اتاقی که یخچال در آن قرار دارد باید 24- 12 درجه سانتیگراد باشد.
8- درهنگام تحویل واکسن و قبل از تزریق، کلیه مشخصات فنی واکسن از قبیل نوع واکسن، شماره بچ، تاریخ انقضا، فرم واکسن، نام شرکت سازنده چک شود و در دفتر مرکز واکسیناسیون و دفتر فارم ثبت گردد.
9- مسیر حرکت واکسن باید یک طرفه باشد بنابراین واکسن باید به اندازه نیاز به فارم برده شود.
10- حلال، همانند واکسن دارای شرایط نگهداری خاص بوده و بایستی بر اساس توصیه شرکت سازنده اقدام نمود.
11- قبل از واکسیناسیون از کالیبره بودن سرنگ ها اطمینان حاصل کنید.
12- در هنگام ورود به دامداری، به ویژه در زمان بروز اپیدمی ها، اصول امنیت زیستی را رعایت کنید.
توصیه های حین واکسیناسیون
1- در شروع کار، بطری/ ویال واکسن را به خوبی هم بزنیدتا محتویات آن کاملا یکنواخت گردد. در حین مصرف نیز، بطری/ ویال واکسن را هر چند وقت یکبار سر و ته نمایید تا یکنواختی آن همچنان حفظ شود، در غیر این صورت به دلیل عدم یکنواختی آنتی ژن موجود در دزهای تزریقی ،ایمنی مناسب در گله ایجاد نمیشود (به یاد داشته باشید که عمل سر و ته کردن نباید شدید باشد چون با ایجاد حباب وکف، دز تزریقی کمتر شده، امکان اکسیداسیون واکسن و بروز درد موضعی بیشتر می شود.)
2- به یاد داشته باشید که واکسنهای تزریقی دام معمولا از راه زیرجلدی، در برخی موارد عضلانی و به ندرت داخل جلدی تجویز شده و هرگز نباید به ورید تزریق شوند.
3- همیشه از محکم بودن اتصال سرسوزن به سرنگ اطمینان حاصل نمایید.
4- به هنگام واکسیناسیون ،کاملا مراقب باشید تا از تزریق سهوی واکسن به بدن خود (به خصوص واکسن بروسلوز) جلوگیری نمایید. درغیر این صورت، موضع را به خوبی با آب و صابون شسته و در صورت لزوم به پزشک مراجعه نمایید.
5- تمیز بودن، عدم خیس و گل آلود بودن و سلامت محل تزریق را کنترل کنید.
6- پیش از مهار نمودن کافی، هرگز دام را واکسینه ننمایید چون به علت حرکات ناگهانی یا باعث آسیب دیدگی خود و واکسیناتور شده و یا باعث عدم تزریق مناسب واکسن میگردد. در ضمن به منظور جلوگیری از اشاعه برخی بیماری ها، برای مهار دام تا حد ممکن از تماس دست با بینی و دهان دام خودداری کنید.
7- واکسن را به اندازه دز توصیه شده تزریق کنید، مصرف بیش از دز توصیه شده نه تنها بر میزان ایمنی موثر نیست بلکه ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته، صرف هزینه بیشتر و احتمالا سرکوب ایمنی (شکست واکسیناسیون) شود. مصرف کمتر از دز توصیه شده نیز ممکن است علاوه بر عدم ایجاد ایمنی لازم، باعث ایجاد تحمل در سیستم ایمنی گردد.
8- به منظور سهولت ثبت و نگهداری اطلاعات ،کاهش احتمال تکثیر و انتقال عامل عفونی در گله و ایجاد حفاظت غیر مستقیم برای دام هایی که پاسخ ضعیف به واکسیناسیون می دهند و در نتیجه بهبود سطح ایمنی گله، تمامی دام های گله یا منطقه مورد نظر (با در نظر گرفتن سن، آبستنی، بیماری و غیره) را در همان روز واکسینه کرده، از پراکنده کاری و اهمال کاری پرهیز نمایید.
توصیه های بعد از واکسیناسیون
1- نوع واکسن و تاریخ واکسیناسیون را در دفترچه بهداشتی دام ثبت کنید (دفترچه ثبت رکورد واکسیناسیون حداقل باید 5 سال نگهداری شود حتی اگر در طی آن مدت دام مرده یا کشتار شده باشد) و حتما از علامت گذاریهای مخصوص واک سنهای مختلف که نشانه تایید انجام واکسیناسیون است (در صورت لزوم و درخواست دامپزشکی)، استفاده کنید.
2- مشخصات دام هایی که به هر دلیلی واکسینه نشده اند، در دفتر فارم ثبت گردد.
3- اطلاعات عملیات واکسیناسیون در سامانه مراقبت در مرکز واکسیناسیون ثبت گردد.
4- توصیه های لازم برای مراقبت عوارض پس از واکسیناسیون به دامدار و مدیر سلامت فارم داده شود.
5- در صورت بروز هرگونه عوارض پس از واکسیناسیون ،ضمن ثبت گزارش عارضه در سامانه مرکز واکسیناسیون به اداره دامپزشکی اطلاع رسانی گردد.
6- ضمن شستشوی وسایل و دستها با آب و صابون ودر هنگام خروج از دامداری ضوابط امنیت زیستی مراعات گردد.
7- برای گرفتن نتیجه بهتر از واکسیناسیون، توصیه های لازم در مورد کنترل استرس ها و استفاده از تغذیه مناسب داده شود.
8- فاصله زمانی بین تجویز دو واکسن مختلف و نیز تکرار واکسیناسیون (دز یادآور) در فاصله زمانی توصیه شده را رعایت کنید.
9- ویالهای نیمه پر نباید ذخیره سازی شده و مجددا مورد استفاده قرار گیرند.
10- هرگز واکسن مازادی را که داخل سرنگ باقی مانده، به داخل ویال بازنگردانید.
11- ویال، سرسوزن و تمامی مواد مصرفی را به دقت جمع آوری و در ظرف های مخصوص به خود قرار دهید.
فهرست منابع
1- سینا سلیمانی، واکسن و واکسیناسیون در پزشکی ،انتشارات موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ،1394.
2- افشین حاجی زاده، راهنمای واکسن و واکسیناسیون در، دام ، انتشارات موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی